Gece Yemek Yeme Sendromu Nedir?

Açan: Destina Tarih: 30 Mayıs 2025 13:11 Görüntülenme: 1.736
Konu
474
Konu
474
Gece Yemek Yeme Sendromu Nedir?
Gece yeme sendromu, bir çeşit yeme bozukluğudur. Bu kişiler günlük kalori alımlarının en az %25’ini(%50’ye kadar çıktığı tespit edilmiştir.) akşam yemeği ile sabah kahvaltısı arasındaki zaman diliminde alırlar. Genellikle uyku bozuklukları ile birlikte görülen gece yeme sendromu, çok çeşitli sağlık sorunlarına ve obeziteye yol açmaktadır.

Gece yeme sendromundan mustarip kişilerde sıklıkla, yemeden uyuyamayacağı inancı, kahvaltıda iştahsızlık, stres, depresif ruh hali ve uyuma güçlüğü gözlenir.

Genel nüfusta görülme oranı %1-2 arasındadır, obezlerde ise oran %10’a yükselir. Genellikle başlama yaşı ergenliğin sonlarıdır. Çocukluk döneminde nadiren görülür. Bununla birlikte fazla kiloluluk, gece yeme sendromlu tüm bireylerde ortak özelliktir.

Gece yeme sendromu yaşayanlarda, çoğunlukla yüksek düzeyde depresyon, düşük benlik algısı ve gece salgılanan hormonlardan melatonin’in ve leptin’in azalması söz konusudur.

Gece ziyafetlerinin yıkıcı etkisinden nasıl kurtuluruz?

İştahın ve uykunun düzenlemesinin başrol oyuncusu serotonin hormonudur. Bu nedenle serotonin içeren gıdaların tüketiminin sendromun tedavisinde yardımcı olduğu ileri sürülmüştür ancak bazı araştırmalar sadece gıdalarla yapılacak tedavinin yeterli olmayacağı yönündedir.

Sorunun ortadan kalkması ile ilgili olarak uzmanların genel tavsiyesi; yeterince uyumak, stresten uzak kalmaya çalışmak, egzersiz yapmak ve kas gevşetme eğitimleri almak yönündedir. Bu tavsiyeler ile düzelme olmazsa, uzman yardımına başvurulmalıdır. Sendroma yol açan temel problemi tespit edip, onu çözmek çok daha kalıcı ve sağlıklı bir çözüm olacaktır.
0 beğeni
Konu
2.492
Konu
2.492
Hiç mi hiç bunu yapmam
0 beğeni
rank
Ben kendimle uğraşırken, arada kaynarsınız..

Konu
3.089
rank

Konu
3.089
Bana sorun yok canım ne zaman isterse ama yaş zorluyor yaşta bir şey yok ama bilemedim yinede
Forumlar da yeni bir şey yapıldığın'da, Charimax bunu mutlaka yapmış, yada yazmıştır diye forumu aratın
Taklitlerimiz ve fikir hırsızlarımız çoktur. Bizim olmadığımız yerde kendilerini yüceltirler.
0 beğeni
Konu
2
Konu
2
Emeğine sağlık +rep
0 beğeni
Konu
2
Konu
2
Çok sağlıksız.
0 beğeni
rank

Konu
3.089
rank

Konu
3.089
Ulan forumlar da sabahlamak çok sağlıklı sanki jdldkeşd
Forumlar da yeni bir şey yapıldığın'da, Charimax bunu mutlaka yapmış, yada yazmıştır diye forumu aratın
Taklitlerimiz ve fikir hırsızlarımız çoktur. Bizim olmadığımız yerde kendilerini yüceltirler.
0 beğeni
6 mesajSayfa 1 / 1