Kara kara düşünme (Brooding)

Açan: İlkiz Tarih: 4 Kasım 2025 15:58 Görüntülenme: 198
Konu
2.492
Konu
2.492
Kara kara düşünme (Brooding)
Pasif, kendini suçlayıcı ve “keşke/niye ben?” ekseninde dönen düşünme biçimini uzmanlar “brooding” (kara kara düşünmek) şeklinde tanımlıyor. Bu düşünme şeklinde zihin geçmiş bir olayı defalarca çevirir; nedenlere ve sonuçlara takılır ama çözüm üretmez. Duygu giderek ağırlaşır, kişi kendini yetersiz veya kusurlu görmeye başlar. Bu döngü uzadıkça uyku, iştah ve dikkat de etkilenir; günlük işleyiş aksar.

Brooding’i ele veren işaretler genelde benlik hedeflidir: “Ben hep böyleyim”, “asla düzelmeyecek” gibi genelleyici yargılar, bedende de gerginlik ve iç sıkıntısı eşlik eder. Sağlıksız tarafa geçtiğinin göstergesi, düşünmenin kişiyi eylemden uzaklaştırması ve sorunla yüzleşmek yerine kaçınmayı beslemesidir.

Bu noktada faydalı olan, odağı “neden böyle oldu?”dan “buradan ne öğrenilebilir?”e çevirmek; düşünmeye sınırlı bir zaman tanımak ve ardından küçük bir davranış adımıyla (kısa yürüyüş, bir telefon görüşmesi, basit bir not) döngüyü kırmaktır. Öz-şefkat dili (kendine arkadaşça hitap etmek) suçlayıcı tonu yumuşatır.
0 beğeni
rank
Ben kendimle uğraşırken, arada kaynarsınız..

Konu
3.091
rank
Ben kendimle uğraşırken, arada kaynarsınız..

Konu
3.091
Bunuda mı sezarcılar çalmış ya :D
Forumlar da yeni bir şey yapıldığın'da, Charimax bunu mutlaka yapmış, yada yazmıştır diye forumu aratın
Taklitlerimiz ve fikir hırsızlarımız çoktur. Bizim olmadığımız yerde kendilerini yüceltirler.
0 beğeni
2 mesajSayfa 1 / 1