Ağaçlar da geceleri uyur mu?

Açan: İlkiz Tarih: 26 Kasım 2025 15:33 Görüntülenme: 181
Konu
2.492
Konu
2.492
Ağaçlar da geceleri uyur mu?
resim

Bazı çiçeklerin akşam kapanıp sabah tekrar açıldığını görmüş olabilirsiniz. Bu durum, bitkilerin de tıpkı insanlar gibi bir biyolojik saate sahip olduğunun en basit örneklerinden biri. Peki ya büyük ağaçlar? Onlar da gece olunca bir değişim yaşıyor olabilir mi?

Finlandiya ve Avusturya’da bulunan iki kayın ağacı üzerinde yapılan bir araştırmada bilim insanları, ağaçları gece boyunca lazerlerle taradı. Lazer tarama yöntemi sayesinde ağaçların üç boyutlu bir haritası çıkarıldı ve yaprakların ile dalların geceleri nasıl hareket ettiği adım adım takip edildi. Ölçümlerin rüzgârsız ve yağmurun olmadığı gecelerde yapılması, sonuçların daha doğru olmasını sağladı.

Yaklaşık 5 metre boyunda bir kayın ağacının dalları ve yaprakları, gece boyunca yavaşça 10 santimetre kadar aşağı doğru iniyor. Bu hareket çok büyük görünmese de aslında ağaçların da bir günlük ritme sahip olduğunu kanıtlıyor. Bilim insanları bu değişimin, ağaçların içindeki su basıncının geceleri azalmasından kaynaklanabileceğini düşünüyor.

resim

Bugüne kadar bitkilerin gece-gündüz hareketleri daha çok küçük bitkiler üzerinde inceleniyordu. Bu çalışma, ilk kez büyük ağaçlarda meydana gelen değişimi sayılarla ve görüntülerle ortaya koyduğu için oldukça değerli.

resim

Araştırmacılara göre bu yöntem geliştirilirse, ağaçların suyu nasıl kullandığı, gün içinde ne kadar su hareketi olduğu ve iklimi nasıl etkiledikleri gibi pek çok tartışma çözülebilir. Ağaçlar konuşmasa da, yürümese de, sessizce kendi yaşam
döngülerini sürdürmeye devam ediyor.
0 beğeni
rank
Ben kendimle uğraşırken, arada kaynarsınız..

Konu
3.089
rank
Ben kendimle uğraşırken, arada kaynarsınız..

Konu
3.089
Akşam sefeları kendilerini korumaya alıyor mesela gece çiğ düşmesin diye.. Bitkiler bakteriseller gibidir ben uyuduklarını düşünmüyorum gündüz başka gece başka işleri var.. Kodlayan öyle uygun görmüş..
Forumlar da yeni bir şey yapıldığın'da, Charimax bunu mutlaka yapmış, yada yazmıştır diye forumu aratın
Taklitlerimiz ve fikir hırsızlarımız çoktur. Bizim olmadığımız yerde kendilerini yüceltirler.
0 beğeni
2 mesajSayfa 1 / 1