Giresun Kültürü

Açan: İlkiz Tarih: Dün 14:48 Görüntülenme: 15
Konu
2.497
Konu
2.497
Giresun Kültürü

Bölge halkı, kıyısında yaşadığı deniz gibihareketli ve coşkuludur.Oyun ve türküleri de kendilerine uygun olup oyunları içinde en meşhuruGiresun karşılaması ve horondur.Horonu erkekler ve kadınlar bölgenin en meşhur çalgısı olan kemençeeşliğinde oynarlar ki buçalgının anavatanıda bu topraklardır. Giresun’da geleneksel olarak kadınlar için peştamalin hem başa, hem de bele sarılan değişik türleri vardır. Erkek giyiminde iseAba Zıpkadenen paçaları dar, baldırdan yukarısı bol pantolonlar giyilir.

Sacayaktan geçme:Mayıs yedisi (Miladi 20 Mayıs) tüm yörede coşkulu bir şekilde kutlanır. Aksu Deresi’nin deniz ile birleştiği yerde Sacayaktan geçme4 bin yıldıryaşatılan bir gelenektir. Çocuğu olmayanlar dilekte bulunup üç kez sacayaktan geçer. Sacayak burada ana rahmini simgeler.

Dere taşlama:Derenin denize döküldüğü yerde“Derdim, belam denize.”diyerek; yedi çift, bir tek taş atarlar.

Adanın etrafında dolaşma: Ada turu Hamza Taşı’nın önünde başlar önünde son bulur. Amaç soyun sürdürülmesi belaların denize atılması, döllenmenin bu mevsimde başlaması ve toprağın bereketli olması.

0 beğeni
rank
Ben kendimle uğraşırken, arada kaynarsınız..

Konu
3.094
rank
Ben kendimle uğraşırken, arada kaynarsınız..

Konu
3.094
Aaa karadeniz kfldld
Forumlar da yeni bir şey yapıldığın'da, Charimax bunu mutlaka yapmış, yada yazmıştır diye forumu aratın
Taklitlerimiz ve fikir hırsızlarımız çoktur. Bizim olmadığımız yerde kendilerini yüceltirler.
0 beğeni
2 mesajSayfa 1 / 1