Cheltenham Hayaleti, İngiltere'nin batısındaki Cheltenham kasabasında Despard ailesinin yaşadığı bir evde sürekli bir hayalet görüldüğüne dair raporlarla ilgili olarak Psişik Araştırmalar Derneği tarafından araştırılan en eski vakalardan biriydi.
1882 ile 1886 yılları arasında, siyah giyinmiş, yüzünde mendil tutan uzun boylu bir kadının figürü birçok kişi tarafından görüldü ve bazen de yanından geçerken ayak seslerini duyduklarını iddia ettiler. Başlıca tanık, o zamanlar evde yaşayan on dokuz yaşında bir kız olan Rosina Despard'dı. SPR'den Frederic Myers'ın talebi üzerine Rosina, daha sonra kendisi ve hane halkının diğer üyeleri tarafından figürün sık sık görüldüğünü anlatan yazılı bir rapor verdi ve bu kişilerin kendi ifadeleri de verildi.
'Garden Reach' adlı ev, Pitville Circus Road'da bulunuyordu. 1860 yılında inşa edilmiş ve Swinhoe adlı bir çift tarafından işgal edilmişti. Eşi öldüğünde, ikinci eşi Imogen gibi içki içmeye başladı. Bu ilişki çalkantılıydı: Imogen, 1876'da ölmeden kısa bir süre önce onu terk etti ve kendisi de iki yıl sonra öldü. Hayalet, Rosina tarafından bir fotoğraftan Imogen Swinhoe olarak geçici olarak tanımlandı.
İkinci bir işgalden sonra ev, sakat karısı ve altı çocuğuyla birlikte taşınan Yüzbaşı FW Despard'a kiralandı. Ailenin 1893'te ayrılmasından sonra bir süre boş bırakıldı, daha sonra daireye dönüştürülmeden önce okul ve rahibe manastırı olarak kullanıldı.
Rosina Despard, açıklamasında, ailenin taşınmasından yaklaşık üç ay sonra, Haziran 1882'de ilk kez hayalet gördüğünü ve sonraki iki yıl boyunca toplamda altı kez gördüğünü belirtiyor. İlk karşılaşmayı şu şekilde anlatıyor:
Odama çıkmıştım ama henüz yatağa girmemiştim ki kapıda birinin sesini duydum ve annem olabileceğini düşünerek yanına gittim. Kapıyı açtığımda kimseyi göremedim; ama koridorda birkaç adım attığımda, siyah giyinmiş uzun boylu bir kadının merdivenin başında durduğunu gördüm. Birkaç dakika sonra merdivenlerden indi ve ben de ne olabileceğini merak ederek kısa bir mesafe onu takip ettim. Sadece küçük bir mum parçam vardı ve aniden kendi kendine söndü; daha fazlasını göremeyince odama geri döndüm. Hareket ederken çıkan hafif sesten anlaşıldığı kadarıyla, yumuşak yünlü siyah bir kumaş giymiş uzun boylu bir kadına aitti. Yüzü sağ elinde tuttuğu bir mendille gizlenmişti. O zaman fark ettiğim tek şey buydu; ama daha sonra, onu daha yakından inceleyebildiğimde, alnının sol tarafının üst kısmını ve üstündeki saçlardan birazını gördüm. Sol eli, kolu ve elbisesinin bir kıvrımı tarafından neredeyse gizlenmişti. Onu aşağıda tutarken, her iki bileğinde de bir dulun manşetinin bir kısmı görünüyordu, böylece tüm izlenim, dulun yabani otları giymiş bir hanımın izlenimiydi. Başında bir başlık yoktu, ancak genel siyahlık, uzun bir örtü veya başlıkla bir başlık olduğunu düşündürüyor.' 1
29 Ocak 1884'te figürle konuştu ve tanındı ancak sesli bir yanıt alamadı - sadece 'hafif bir soluk'. Sonraki bir durumda figürün ona cevap vermek istediğini düşündü ancak bunu yapamadı. Figür, alışılmış yoluna koyduğu ışık ipliklerini yerinden oynatmadı; ayrıca ona dokunamadı. Bir seferinde onu köşeye sıkıştırdı ancak figür ortadan kayboldu. Figürü gözetlemek için yaptığı kasıtlı girişimler hiçbir zaman başarılı olmadı. Onu fotoğraflama girişimleri, zayıf ışıkta uzun pozlamalar yapması gerektiği için başarısız oldu.
Temmuz ve Ağustos 1884'te, figür giderek artan bir sıklıkta ve çok sayıda tanık tarafından görüldü. 1887'de görülme sıklığı azaldı ve 1889'da tamamen kayboldu, bundan sonra Despard'lar 1892'de ayrıldıklarında hiçbiri kaydedilmedi.
Frederic Myers, 1886'dan itibaren Psişik Araştırmalar Derneği adına aralıklarla evi ziyaret etti. Rosina'nın tanıklığından ve diğer tanıkların destekleyici ifadelerinden etkilenmişti ve davayı 'kayıtlardaki en dikkat çekici ve en iyi doğrulanmış 'musallat olma' örneklerinden biri' olarak değerlendirdi.2 Rosina'yı 'bilimsel eğitim almış, şimdi doktor olmaya hazırlanan bir hanım' olarak tanımladı ve ailesinin 'alışılmadık şekilde batıl inançlardan uzak' olduğuna hükmetti.
Yıllar geçtikçe, bu vaka, hayalet olaylarının araştırmacılarından önemli yorumlar aldı. 4 Bu tür olayların sıkça alıntılanan bir analizinin yazarı olan GNM Tyrrell ( Apparitions, 1943), Cheltenham hayaletini, hayatta olduğu zamandan kalma eylemleri canlandıran 'düşünceli bir anı' olarak gördü. 5 Ayak seslerinin, yaşayan kişiler tarafından başlatılan poltergeist aktivitesini içerebileceğini öne sürdü. Psikolog Alan Gauld buna 'tüm zamanların en ünlü hayaleti' ve 'şüphesiz şimdiye kadar basılmış türünün en ilginç vakası' adını verdi. 6 Andrew Mackenzie, hayalet olayının birkaç yıl sonra azalmaktan uzak, bir yüzyıl daha devam ettiğine dair kanıtları açıkladı. 2011'de Psychical Research Foundation'dan Bryan Williams yaptığı kapsamlı bir incelemede, vakanın çok yönlü doğasını, kolektif hayalet deneyimini; olası yer hafızasını; gözlemcilerin duyu dışı algısını; ve somut bir görünümle birleşen maddi olmama durumunu vurguladı. 7
Despard'ların mahremiyetini korumak amacıyla raporda onlardan 'Morton' ismiyle bahsediliyor; bu nedenle olay literatürde sıklıkla 'Morton Davası' olarak anılıyor.