Forumtagram Genel Forum Sitesine Hoş geldiniz!

Foruma Üye Olmadan, Konu açamaz, Yorum yapamaz ve Üyelerimizle Etkileşimde Bulunamazsınız. :)

Üye Ol!

Rüyalarınızı hatırlıyor musunuz?

200 katılımcıyla yapılan deneyler, yaş, mevsim gibi çeşitli faktörlerin insanların rüyalarını hatırlama yeteneği üzerinde nasıl etkiler yarattığını gözler önüne serdi. IMT İleri Araştırmalar Okulu Lucca’dan bilim insanları, katılımcılara uyku izleme cihazları takarak ve 15 gün boyunca rüya anılarını kaydederek deneyi gerçekleştirdi. Katılımcılar, aynı zamanda psikolojik testlere tabi tutuldu; testlerde kaygı düzeyleri, rüyaya olan ilgi ve hayal kurma eğilimleri gibi faktörler değerlendirildi.

Araştırmalar, zihnin dalıp gitmesinin, hayal kurma gibi rüya hatırlamayı artıran bir etken olabileceğini gösterdi. Rüyaları hatırlama konusunda daha başarılı olanlar arasında, rüyaları sağlık açısından faydalı görenler ve sıkça zihinleri başka yerlere kayan kişiler bulundu.

Deneyde, daha derin uyuyan katılımcıların rüyalarını hatırlamakta zorlandığı, buna karşın hafif uyku aşamasında olanların daha iyi hatırlama yeteneği gösterdiği tespit edildi.

Ayrıca, gençlerin rüyalarını hatırlamada daha başarılı oldukları, yaşlıların ise genellikle belirli detayları hatırlayamayan "beyaz rüyalar" yaşadıkları gözlemlendi. Bu durumun, yaşa bağlı hafıza değişimlerinden kaynaklanabileceği belirtildi.

Mevsimsel etkiler de araştırma kapsamında dikkat çekti. İlkbaharda uyku deneyine katılan bireylerin, kışa kıyasla daha iyi rüya hatırladığı görüldü. Bilim insanları, güneş ışığına daha fazla maruz kalmanın rüya hatırlama yeteneğini etkileyebileceğini öne sürdü.

Çalışmanın yazarı, psikoloji uzmanı Profesör Giulio Bernardi, elde edilen bulguların, rüyaları hatırlama yeteneğinin kişisel tutumlar, bilişsel özellikler ve uyku dinamiklerinin birleşiminden etkilenen karmaşık bir süreç olduğunu gösterdiğini söyledi. Araştırma, rüyaların hatırlanmasını anlamaya yönelik gelecekteki çalışmalara temel oluşturmayı hedefliyor.

Eskiden bir rüya görmüştüm diye düşününce hatırladıklarım var hatırlamadıklarım var ..

Hiç hatırlamıyorum. Rüyaları hatırlamanın verimli uyumakla alakalı olduğunu okumuştum doğru mu bilmiyorum ama verimsiz uyuyorum.

Geri
Üst Alt